Zemljotres u svetu tenisa: Đoković na potezu
Novak Đoković, Foto: Antoine Couvercelle / Panoramic / imago sportfotodienst / Profimedia

bura

Zemljotres u svetu tenisa: Đoković na potezu

Objavljeno:

Najbolji teniser u istoriji Novak Đoković se bori za prava nižerangiranih tenisera preko Asocijacije profesionalnih teniskih igrača, a sada mu je stigao jedan apel od strane brazilskog kolege.

Iako tenis važi za "beli sport" dosta je onih koji "krpe kraj sa krajem" i verovatno bi mnogo bolje zarađivali da bave nekim drugim poslom.

Karue Sel je trenutno 299. teniser na ATP listi i do sada je u karijeri zaradio 61.183 dolara, a u ovoj godini 25.636.

Kaže da je život teniskih profesionalaca van elite veoma težak.

- Danas sam ušao u prvih 300 prvi put u karijeri. Ali i dalje bih više novca zarađivao radeći u Mekdonaldsu. Meni je dobro jer imam drugi posao, ali zaista brinem zbog mojih sapatnika - objašnjava Brazilac koji zarađuje od video snimaka na Jutjubu.

- Nivo tenisa je u prvih 400 mnogo porastao, mislim da kvalitet više nije samo u prvih 100. Samo idite i gledajte čelindžere.

- Ne tvrdim da teniseri treba da zarađuju milione ali njih pljačkaju na sve strane. Prvih 50 bi trebalo više da zarađuju, isto važi i za prvih 100, 150, 200. Novca ima i zaista bismo voleli da videmo prave promene. Bez sindikata igrači nemaju nikakva prava. Samo ćuti i igraj!

Posebno je nezadovoljan promenom distribucije poena za svetsku listu:

- Sada se manje bodova dobija na čelindžerima a više na ATP turnirima – ukazuje na činjenicu da će slabije rangiranim teniserima biti još teže da se probiju ka vrhu.- To je urađeno bez bilo kakve informacije igračima. Samo smo dobili imejl i j….. se!

On brani i bolje rangirane asove od sebe:

- Mislim da su i igrači iz prvih 100, ali ne 25, manje plaćeni nego što zaslužuju. Pedeseti na svetu bi trebalo da dobija dva-tri miliona dolara godišnje. Onima sa vrha ne treba više, ali onima iz sredine treba. Volim da igram i treniram, ali ovakvu karijeru ne bih preporučio svojoj deci. Ja sam za to da igračima treba pomoći kako bi tenis kao proizvod napredovao.

Videćemo da li će izazvati Novakovu reakciju, ali Brazilac sa punim pravom tvrdi ove stvari.

(Espreso sport/Sportklub)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.